Hej och varmt välkommen till Tyst Retreat!

Jag heter Dan och det är jag som driver Tyst Retreat. Min resa började för över 15 år sedan då jag för första gången provade på att meditera. Det var en helt fantastisk upplevelse för mig och jag tillbringade flera timmar om dagen på meditationskudden de nästkommande åren. Det ledde i sin tur in mig på olika österländska traditioner som tibetansk buddhism och zen buddhism som jag under en tid formellt utövade. Med årens lopp började det formella utövandet förlora sin mening och mitt sökande övergick till en inre trygghet och nöjdhet där jag mer välkomnade det som livet gav mig i stunden. Jag önskade inte så mycket längre att saker skulle vara annorlunda än de var eller om en lycka ”längre fram” utan snarare tacksamhet och glädje för det som faktiskt hände i nuet. Men också med en sund inställning till tankar och tystnad. Ett förhållningssätt av att det även är okej att vara i tankar och grubblande då och då och att detta också är också en del av inre frid – att helt enkelt välkomna det som händer i stunden och att sluta kämpa emot.

Min utgångspunkt är inte att resonera fram lösningar på livsfrågor utan istället visa på den läkande kraft som meditation och tystnad har och att man med hjälp av dessa verktyg hittar svaren på frågorna hos sig själv. Men kanske inte på det sättet man först tror. Det är oftast inte så mycket att man får konkreta svar på de frågor man har utan att frågorna istället omvandlas till något annat: till möjligheter, till acceptans, till stillhet – eller vad det nu än må vara. En känsla av att de inte får lika stor vikt och att man ger dem utrymme och att de därigenom börjar ”lösa sig själva” på ett naturligt och spontant sätt utan att man behöver använda sina tankar och sin vilja att ändra. Helt enkelt en tillit till livet – utan grubblande och tankar – som växer fram när man ger sig själv tid i tystnaden.

Tyst Retreat är inte kopplat till någon organisation eller religiös verksamhet utan startades och drivs av mig för att dela med mig av det jag lärt mig om meditation, tystnad och inre utveckling genom åren. Tyst retreat är icke-vinstdrivande och kursavgifterna går direkt till verksamheten.

Dan och Maeva (volontär) Portugal December 2022

Volontärer

Det brukar alltid vara med en volontär på retreaten som hjälper till med att laga mat och som du alltid kan vända dig till för frågor eller om du behöver hjälp med något praktiskt, önskar en kopp te eller liknande. De är själva intresserade av meditation och tystnad och bor tidvis på gården för att hjälpa till på retreaterna.

Sova

Vi har tre rum på gården där man har möjlighet att sova avskilt. Det ena är det stora meditationsrummet på ovanvåningen samt ett stort rum på nedervåningen och även ett rum i anslutning till köket. I och med att vi kan hålla retreats så pass ofta så är det sällan grupperna är större än tre. Du kan alltså förutsätta att du får sova avskilt och skulle något annat gälla så blir du informerad om det direkt när du skickar din bokning och du har möjlighet att välja ett annat datum. På sommaren finns det även möjlighet att hålla hela retreaten utomhus i naturen. Om du tycker det låter intressant så kan du skicka ett mail och fråga om det.

Upphämtning & Vägbeskrivning

Om du kommer hit med tåg eller buss så kommer vi att hämta upp dig med bil när du är framme vid Karlshamn resecentrum. Om du kör hit med bil så kommer du att få en detaljerad vägbeskrivning vid bokning. Gården ligger cirka 5 minuter utanför Svängsta som ligger cirka 1 mil utanför Karlshamn.

Vad gör vi på en tyst retreat?

Det finns inget fast program för våra retreats utan det handlar mer om att ge utrymme för tystnad, stillhet och avslappning att uppstå spontant och naturligt. Vi mediterar gärna i meditationshallen om det finns önskemål om det. Det finns även möjlighet att tillbringa tid i skog och vatten i den underbara omkringliggande naturen (det finns naturreservat inom två minuters gång) och även åka till andra närliggande naturreservat. Om du vill ta promenaderna själv eller med oss bestämmer du själv. För oss handlar det om att ge utrymme och förutsättningar för att komma närmare sig själv. Detta är en process som mår bäst av att ske naturligt utan scheman och hålltider. Vi försöker inte skapa tystnad och stillhet – vi välkomnar och inväntar istället tystnaden och låter den komma till oss. I och med att vi kan hålla retreats så pass ofta nu är det inte ovanligt att du är helt själv och att retreaten helt kan utformas efter dina önskemål.

Bilder från Tyst Retreat

Bokning av retreat

Priset för helgretreat är 2.900kr inkl. vegetarisk kost och logi.

Om du kommer från Stockholm
Från Stockholm reser du enkelt med Svenska Buss (420kr) eller SJ. Om du har svårt att hitta tåg eller buss som kommer fram i lämplig tid på fredagen har du möjlighet att komma redan på torsdagskvällen samt åka hem på måndagen om du önskar.
Göteborg, Malmö & Resten av landet
Från Göteborg reser du enkelt med Öresundståg. Ett byte görs i Lund och därefter är det direkt till Karlshamn. Från Malmö åker du direkt med Öresundståg. För övriga landet täcker SJ och Svenska Buss.

www.svenskabuss.sewww.sj.se

Vi hämtar upp dig antingen på Karlshamn resecentrum eller Svängsta Centrum (närmsta busshålplatsen).

   
  Jag vill boka retreatJag vill lämna ett meddelandeJag vill bli uppdaterad om kommande retreats
   

  Ditt namn

  Din mail-adress

  Ditt telefonnummer (valfritt)

  Vilken retreat är du intresserad av?

   
   

  Efter att ha läst igenom upplägget
  av retreaten på hemsidan. Vad är det
  som speciellt tilltalar dig och gör att
  du känner att du skulle vilja komma
  och delta på just denna retreat?

  Finns det något du vill tillägga?